CENTRE OF DIGITAL TRANSFORMATION IN EDUCATION AND TECHNOPRENEURSHIP (DIMENSI)

Bidang

Digital Transformation

Sub Bidang

I) Digitalization
II) Edutech
III) Techopreneuership

SENARAI AHLI

PERANCANGAN SIG

Sebuah SIG penyelidikan dan inovasi khusus untuk memajukan penggabungan teknologi digital dalam pendidikan dan memupuk keusahawanan dipacu teknologi. SIG ini didedikasikan untuk meningkatkan pengalaman pendidikan pelajar dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi melalui penciptaan perniagaan berasaskan teknologi.

SIG ini berfungsi sebagai hab untuk inovasi, penyelidikan dan kerjasama serta komited untuk menjadi hab penyelidikan dan inovasi peringkat tertinggi di mana konsep dapat diterjemahkan ke dalam penyelesaian yang boleh dilaksanakan yang memajukan masyarakat. Misi SIG itu adalah untuk memperkasakan orang ramai yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk berkembang dalam era digital dengan menjadi perintis dalam memajukan transformasi digital pendidikan dan menggalakkan kebangkitan keusahawanan teknologi.

Slogan SIG ini, “Menginovasi Pendidikan, Memacu keusahawanan teknologi,” menggambarkan dedikasinya untuk memupuk keusahawanan dipacu teknologi dan menyepadukan teknologi digital ke dalam pendidikan untuk mencipta masa depan yang lebih baik.

GERAN

GPUSIG | A Framework of Teacher`s Digital and Artificial Intelligence Competencies Upskilling for the industry 4.0 and industry 5.0 | Julai 2022 – Disember 2024 | RM64,600